Kopiëren .......


Het onderwerp kan op deze website natuurlijk niet onbesproken blijven, maar leest u - het kan toch wel eens van pas komen - toch maar even verder: de fotokopie.

Met enige regelmaat worden wij tijdens telefoongesprekken geconfronteerd met de naakte fotokopie: alle belangrijke informatie als komponist en bewerker, opus- en paginanummer, uitgever en uitgavenummer wordt voor het vervaardigen van de kopie met behulp van een pot witsel verwijderd. De vraag is dan of wij legale exemplaren van dat werk kunnen leveren.
Als wij zo'n werk onder onze neus hebben, dan wil dat nog wel eens lukken: een auto herken je meestal ook nog wel zonder het naamplaatje. Maar in een aantal gevallen is onze toverkracht ontoereikend en straft de fotokopie zichzelf! Zonder wikkel is een blik in de schappen bij de supermarkt ook onherkenbaar.

De fotokopie, naakt of niet, blijft in 90 van de 100 gevallen strafbaar, maar als er dan eens een keer een kopietje gemaakt moet worden, laat de witkwast dan in de kast staan.

Voor diegenen die nog steeds van mening zijn dat de fotokopiëermachine de leverancier moet zijn van de muziek, bestijgen wij nu nog even de kansel.

Dat het strafbaar is weten de meeste mensen wel, maar het is zo ontzettend gemakkelijk en snel gedaan. Toch niet doen, want op termijn schaadt u zich zelf. Als u met kopiëren doorgaat dan stoppen de uitgevers met uitgeven.
Muziek duur? Er zijn dure en goedkope werken, maar wat denkt u dat andere hobbies kosten: sporten, verzamelen, reizen en zo kunt u er zelf ook nog wel een paar bedenken. Het verschil met muziek maken is dat u het tennisracket niet zo eenvoudig kunt namaken en dat u ook niet gratis op vakantie kunt. Elke hobby kost geld en de bladmuziek is, net als bij de timmerman de spijkers, noodzaak.

Heeft u vragen? Stel ze ons gerust!